Kuih Abok-Abok


Resepi kuih berasaskan sagu pun antara kegemaran family Ummi. Baru ni ronda2 rumah Shima, Ummi tengok kuih ni terhidang..sedapnya laa kalu dapat...Dulu2 kuih ni banyak dijual kat Restoran Zaman, Jalan Kuantan-Gambang..tp now dah xda dah..Puas hati dapat buat sendiri, walaupun Ummi buat ni terlebih kukus sikit, so masak jernih betul sagu tu..eloknya biar ada biji2 sikit kan..hehe..

Bahan:-
180 gm sago biji (cuci, rendam 15 minit dan toskan.)
120 gm kelapa parut muda
140 gm gula melaka (*ummi guna 1 keping gula kabung, hancurkan)
secubit garam
daun pisang untuk alas loyang (*ummi xda ni)

Cara-cara:-
Panaskan kukusan. Sementara itu, satukan sume bahan dalam bekas kecuali gula melaka. Kacau gaul rata-rata. Kemudian masukkan setengah adunan dalam loyang, ratakan. Tabur gula melaka di atasnya. Kemudian tuangkan baki adunan di atasnya. Kukuslah selama 1 jam hingga sago masak. (*ummi buat dalam acuan kecik2, senang nk ngapp!)

0 Response to "Kuih Abok-Abok"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel