Kek Lapis Blueberry Pandan


Bahan-Bahan:-
- 250 gm butter (elok guna jenama Golden Churn)
- 120 gm gula halus
- 6 biji telor
- 120 gm tepung Hong Kong
- 1/2 sudu besar ovelette
- 100 gm jem strawberry
- 150 gm kaya (ummi guna jenama Yeos)
- 1 paket serbuk santan
- pewarna merah jambu, hijau dan kuning

- Pukul butter dan gula hingg ringan. Masukkan telor satu persatu, pukul rata setiap kali telor dimasukkan.
- Masukkan ovelette dan pukul lagi. Masukkan tepung dan gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu bahagian dicampurkan jem strawberri (i used blueberry) dan pewarna merah jambu, kacau rata.
- Bahagian kedua dicampurkan dengan kaya dan pewarna kuning, kacau rata.
- Bahagian ketiga dicampurkan dengan serbuk santan dan pewarna hijau. Kacau rata.
- Alas dasar loyang 7"x 7" dengan kertas minyak yang disapu marjerin pada dasar loyang.
- Masukkan 3 sudu besar adunan merah jambu dan bakar selama 3 minit dengan api atas pada suhu 175 deg. celcius hingga permukaan berwarna coklat muda.
- Kemudian masukkan 3 sudu besar adunan kuning pula dan bakar lagi dengan api atas.
- Kemudian masukkan 3 sudu lapisan hijau pula dan bakar. Buatlah berselang seli hingga habis.
- Bagi lapisan terakhir bakar dengan menggunakan api atas dan bawah bersekali selama 5 - 6 minit.
0 Response to "Kek Lapis Blueberry Pandan"
Catat Ulasan