Lempeng Tuna

Bahan:-
1 tin tuna/sardin (Ummi guna Mild tuna)
2 cawan tepung gandum
1 biji telor (*ummi letak 2 biji)
1 cawan susu segar
3 sudu besar mentega cair
1 sudu kecil baking powder
1 batang carrot kecil (parut)
1 biji cili merah (cincang)
1 biji cili hijau (cincang)
2 tangkai daun bawang (racik)
garam
Cara Membuat:-
- Cincangkan/hancurkan tuna/sardin.
- Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk besar dan gaul rata.
- Panaskan kuali leper (non-stick pan) dengan api perlahan.
- Ratakan sedikit minyak dan tuangkan sesenduk adunan. Ratakan.
- Bila sudah nampak masak, terbalikkan sebelah yang lain.
- Bila kedua-dua belah sudah masak, boleh lah diangkat dan hidangkan panas-panas.

0 Response to "Lempeng Tuna"
Catat Ulasan