Asam Kari CMG

Bahan:-
- 500 gm ikan pari (ummi guna tenggiri)
- 10 batang bendi
- 3 biji tomato - dibelah dua (ummi guna tomato ceri)
- 2 kuntum bunga kantan - dibelah dua setiap satu
- segenggam daun kesum
- sejemput asam jawa dibancuh dengan 1/2 cawan air
- 2 keping asam keping
- 500 ml air (secukupnya)
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis (+- 4 camca besar)
Bahan Untuk Rempah (bertanda * ditumbuk lumat):-
- *6 biji bawang merah kecil
- *3 ulas bawang putih
- *1/2 cm halia
- *1 inci kunyit hidup
- *1 keping hirisan lengkuas
- *1 cm belacan
- 2 camca besar cili kisar
- 2 camca besar rempah kari ikan
Cara Memasak:-
- Ikan pari dipotong-potong dan perap dengan sedikit garam dan asam jawa. Biar 10 minit dan bilas bersih. Toskan.
- Dalam periuk, panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumbuk. Masukkan cili kisar dan serbuk kari ikan. Tumis hingga terbit minyak dengan api yang sederhana.
- Masukkan air dan asam keping. Biarkan mendidih.
- Masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan. Biar mendidih lagi.
- Masukkan air asam jawa dan bendi. Perasakan dengan garam dan gula.
- Akhir sekali perlahan-lahan masukkan tomato dan biarkan mendidih sekejap.
- Tutup api dan hidangkan.
0 Response to "Asam Kari CMG"
Catat Ulasan