French Loaf Lapis Daging

Bahan A:-
- 1/2 batang roti Perancis - potong 1 inci tebal
- 1 tin susu cair (*ummi guna fresh milk)
- 2 biji telor
- 1/2 cawan mentega cair
Bahan B:-
- 350 gm daging kisar
- 1 labu bawang besar (cincang)
- 3 ulas bawang putih (tumbuk) - Ummi cincang je
- 2 sudu besar serbuk cili
- Garam dan gula secukup rasa
- 3 sudu besar sos tomato
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang hingga naik bau.
- Masukkan daging kisar, serbuk cili dan sos tomato. Kacau sesekali hingga daging masak dan sebati.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masak hingga daging agak kering sedikit. Tutup api dan biarkan sejuk
- Sementara itu, campurkan susu, telor dan mentega cair dan pukul dengan whisk hingga sebati.
- Rendamkan potongan roti tadi.
- Ambil loyang dan lapikkan dengan kertas surih. Sapukan dengan shortening.
- Lapiskan bahagian bawah dengan separuh roti tadi
- Kemudian letakkan kesemua daging tadi, ratakan.
- Kemudian letakkan sebahagian roti lagi dan tuangkan lebihan susu di dalam loyang.
- Bakar pada suhu 200 C selama 45 minit (*Ummi set oven 180C).
Adunan yang telah diadjust mengikut loyang/alluminium pan agak besar (7x7 in), Ummi menggunakan:-
1 batang roti peranchis, 3 biji telor, 1 1/2 tin susu. (Yang lain ikut sukatan asal).
0 Response to "French Loaf Lapis Daging"
Catat Ulasan