Ketam Hokkaido Style
Bahan:-
- 4 ekor ketam (*ummi buat 3 ekor jek)
- sedikit udang kering (rendam air panas dan tumbuk)
- 2 labu bawang besar (dikisar)
- 5 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 ulas bawang merah (dikisar)
- 2 tangkai cili besar/merah (dikisar)
- 2 tangkai cili hijau (dikisar)
- 2 sudu makan cili kering kisar
- sedikit belacan (dikisar)
- 3 tangkai daun kari
- 1 - 2 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu makan gula
- garam secukup rasa
- 2 tangkai cili kering (dipotong 4)
- 1 biji bawang besar Holland (potong bulat)
- daun bawang/sup/ketumbar (ikut suka)
- Bersihkan ketam, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sebentar. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar dan masukkan serbuk kari dan serbuk kunyit. Kacau hingga naik bau dan garing.
- Masukkan pula gula, garam dan udang kering tadi. Gaul rata.
- Masukkan daun kari dan ketam yang digoreng tadi. Gaul rata hingga sebati dan seimbangkan rasa.
- Kecilkan api dan masukkan semua bahan hiasan. Kacau sebentar dan tutup api.
0 Response to "Ketam Hokkaido Style"
Catat Ulasan