Kek Pisang Ala English Style

Ummi buat kek dari resepi Yatt ni minggu lepas dah untuk bawak pergi rumah adik..tapi x sempat lah nk letak resepi masa tu..Aleh-aleh balik, tengok dah ramai yang buat kek ni..hehe..kuat tul angin dari Finland ni..hehe....Sedap, gebusss dan aromanya masa dibakar...enak sekali!!! Thanks Yatt..muaahhh!! Akak ikut cakap Yatt la tentang tepung tu...guna 90 gm tepung kek dan 90 gm tepung gandum..Akak buat dua kali ganda adunan asal ni hehe...
Bahan:- (loyang 8 x 8 inci untuk 2x adunan)
  • *90 gm tepung naik sendiri (tepung kek)
  • *90 gm tepung gandum
  • *2 sudu kecil baking powder (ummi letak 1 sudu kecil je)
  • *1 sudu kecil soda bikarbonat (bahan (*) diayak bersama)
  • 3 sudu besar gula kastor
  • 2 sudu besar gula merah (brown sugar)
  • 1 biji telor
  • 3 biji pisang - dilecek (ummi guna pisang berangan)
  • 2 biji pisang - isinya dipotong bulat2 nipis
  • sedikit serbuk kayu manis
Cara Menyediakan:-
  1. Pukul butter dan gula kastor hingga kembang.
  2. Masukkan gula merah dan pukul lagi.
  3. Kemudian masukkan telor dan pisang yang telah dilecek tadi. Kacau sebati.
  4. Akhir sekali masukkan tepung yang telah diayak bersama soda dan baking powder. Kacau rata.
  5. Masukkan ke dalam loyang, susun pisang yang dihiris tadi.
  6. Taburkan sedikit serbuk kulit kayu manis.
  7. Bakar selama 45 minit (Ummi bakar 40 minit saja pada suhu 175C)
  8. Setelah masak, keluarkan dari oven dan cepat-cepat taburkan sedikit gula pasir di atas kek. Biarkan sejuk baru dipotong.

Related Posts

0 Response to "Kek Pisang Ala English Style"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel