Best Choc Moist Cake

Ummi buat kek ni petang Jumaat kelmarin, sebab Aiman duk tanya, mak x buat kek birthday ke..uihhh bz terlampau...ada budak2 ofis beraya ke rumah...pastu modem internet kat rumah ni jahanam, panggil TM buat aduan, 2 hari baru datang...ishh...sabor je laa...Jadi ni kira kek besday la ek..tapi anak2 la yang duk ulang-alik makan...Resepi kek ni Ummi ambil kat dapur Kak Rinn dan resepi asal dari Allrecipe.com. Memang tekstur kek ni lembut dan halus...keluarkan dari fridge lebih kurang 20 minit...sedap di makan! Kak Rinn, thanx for sharing..
Bahan:-
1 cawan butter/marjerin (* i used butter)
1 3/4 cawan gula kastor (*ummi pun kurangkan jadi 1 1/2 cawan je)
3 biji telor
2 1/2 cawan tepung serbaguna
6 sudu besar serbuk koko (*ummi guna brand Vouchelle)
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu teh garam
1 1/2 cawan susu segar

Cara-Cara:-
Preheat oven pada suhu 175C (*ummi putar suhu 170C sahaja). Griskan loyang 9"x13" dengan mentega dan alas dengan baking sheet. (*ummi guna loyang bulat 9"). Ayak bersama tepung, baking powder, serbuk koko dan garam. Ketepikan. Dalam bekas lain, pukul mentega dan gula hingga ringan dan gebu. Masukkan telor satu persatu dan pukul lagi. Masukkan esen vanila. Pukul lagi dan masukkan tepung berselang seli dengan susu dan pukul hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45 minit. Sejukkan atas wire rack. Hias dengan topping choc.
0 Response to "Best Choc Moist Cake"
Catat Ulasan