Soft Marble Cake

Bahan:- (loyang 10 x 7 x3/20 - 23 cm - ummi guna loyang 8" jadi kek naik hampir penuh loyang..haha)
- 270 gm mentega
- 250 gm gula kastor
- 260 gm tepung gandum
- 1 camt baking powder
- 6 biji telor
- 2 camb. susu pekat manis (condensed milk)
- 1 camb ovalette
- 1 camb air
- 1 camt esen vanila
- 10 gm serbuk koko
- 1 camt chocolate emulco (optional - bagus untuk mendptkan warna lebih gelap)
- Griskan tin kek berukuran 10x7x3 atau 20 - 23 cm springform. Ketepikan.
- Ayakkan tepung bersama dengan baking powder dan ketepikan.
- Satukan mentega, susu, esen vanila dan pukul sehingga gebu dan ringan (apabila diangkat dengan spatula, adunan tidak jatuh). Ketepikan.
- Kemudian dalam bekas lain, satukan telor, ovalette, air, gula, campuran tepung tadi dan pukul sehingga kembang dan rata.
- Masukkan adunan mentega (no. 3) ke dalam adunan no. 4. kacau rata.
- Keluarkan 1/4 adunan dan campurkan dengan serbuk koko dan chocolate emulco. Kacau hingga sebati.
- Masukkan 3 senduk adunan plain ke dalam tin dan 1 senduk adunan cokelat. (*hehe..ummi tersalah baca, letak 3 sb adunan plain diikuti 1 sb adunan cokelat..tu pasaii marble x berapa cukup sampai ke tengah..haha)
- Ulangi sehingga habis adunan.
- Ambil chopstick dan buatkan bentuk marble.
- Kemudian bakar pada suhu 180C selama 45 - 50 minit atau sehingga masak (ikut oven masing-masing).
- Setelah masak, padamkan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 minit.
- Selepas itu bolehlah dikeluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk baru dipotong.
Nota: Sedap, lembut dan senang nak buat...
0 Response to "Soft Marble Cake"
Catat Ulasan