Pandan Chiffon Cake

Bahan A:-
- 5 kuning telor (size A)
- 60 gm minyak masak/minyak jagung
- 70 gm santan fresh/santan kotak
- 80 gm tepung kek
- 1/2 sudu besar jus daun pandan (Ummi guna pes pandan je)
- 1/4 sudu kecil pes pandan (Ummi guna pewarna hijau)
Bahan B:-
- 5 putih telor (size A)
- 110 gm gula kastor
- 1/2 sudu kecil Cream of Tartar powder
Cara Membuat:-
- Masukkan bahan A ke dalam mangkuk mixer dan pukul hingga sebati.
- Pukul putih telor hingga kental, kemudian masukkan cream of tartar dan gula sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga sebati.
- Kaup balikkan bahan B ke dalam bahan A perlahan-lahan dan cermat. Jangan sampai bancuhan menjadi berat dan mendap.
- Tuangkan ke dalam loyang chiffon bersaiz 25 cm tanpa digris. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 175 C (Ummi set 165 C) selama 45 - 50 minit/hingga masak.
- Selepas loyang dikeluarkan dari oven, terbalikkan dan biarkan sejuk sebelum kek dikeluarkan dari loyang untuk dipotong.
0 Response to "Pandan Chiffon Cake"
Catat Ulasan