Telor Itik Masak Lemak Cili Padi
Bahan:-
- 4 biji telor itik
- 2 cawan santan pekat/pati santan
- 2 cawan santan cair
- 15 biji cili padi
- 6 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 1 keping kecil asam gelugor
- 1 batang serai
- beberapa helai daun kunyit - disiat-siat
- garam secukup rasa
- Blend bersama santan cair, cili padi, bawang merah, bawang putih dan kunyit hidup.
- Tuangkan ke dalam periuk, masukkan asam gelugor dan masak biar mendidih.
- Kemudian pecahkan telor satu persatu, perlahan-lahan (jangan sampai pecah kuning telor tu). Perlahankan api dan biar telor masak. Masukkan garam secukup rasa.
- Setelah telor sudah agak mengeras, masukkan santan pekat dan kacau-kacau sebentar.
- Bila santan hampir mendidih saja, tutupkan api.
Nota: Kacau-kacau sebentar agar santan tidak berkepala dan jangan masak terlalu lama, nanti pati santan pecah minyak pulak.
0 Response to "Telor Itik Masak Lemak Cili Padi"
Catat Ulasan