Telor Itik Masak Lemak Cili Padi

Minggu lepas masa hantar Najwa balik semula ke Uitm Segamat, on the way balik tu kitaorang lalu area Chini, tengok kat tepi jalan ada 2 - 3 gerai jual telor itik..yang masin ada, yang fresh pun ada...bergayut je kat gerai tu. On the way pergi Ummi dah cakap kat hubby, balik nanti nak singgah..apa lagi..balik singgah laa..emm harga boleh tahan...yang fresh 8 biji RM7.00 kalu yang dah masin RM6.00 (x perasan la berapa biji, sebab Ummi x beli yang masin ni)..Malam kelmarin baru sempat masak...bestnya..lama x makan gulai lemak pun kat rumah ni..hehe
Bahan:-
  • 4 biji telor itik
  • 2 cawan santan pekat/pati santan
  • 2 cawan santan cair
  • 15 biji cili padi
  • 6 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 keping kecil asam gelugor
  • 1 batang serai
  • beberapa helai daun kunyit - disiat-siat
  • garam secukup rasa
Cara Memasak:-
  1. Blend bersama santan cair, cili padi, bawang merah, bawang putih dan kunyit hidup.
  2. Tuangkan ke dalam periuk, masukkan asam gelugor dan masak biar mendidih.
  3. Kemudian pecahkan telor satu persatu, perlahan-lahan (jangan sampai pecah kuning telor tu). Perlahankan api dan biar telor masak. Masukkan garam secukup rasa.
  4. Setelah telor sudah agak mengeras, masukkan santan pekat dan kacau-kacau sebentar.
  5. Bila santan hampir mendidih saja, tutupkan api.

Nota: Kacau-kacau sebentar agar santan tidak berkepala dan jangan masak terlalu lama, nanti pati santan pecah minyak pulak.

Related Posts

0 Response to "Telor Itik Masak Lemak Cili Padi"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel