Rendang Telor
Bahan:-
- 6 biji telor (direbus dan dibuang kulitnya)
- 2 sudu besar pes cili/cili kisar
- 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
- *6 ulas bawang merah - hiris halus (ummi tumbuk bahan bertanda*)
- *1 ulas bawang putih - hiris halus
- *1 cm halia - hiris halus
- 2 batang serai - diketuk
- 3 cawan santan
- 1 keping asam gelugor
- 1 sudu besar kerisik
- sedikit gula
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi, masukkan bawang merah.
- Apabila telah layu, masukkan halia.
- Kemudian masukkan pes cili dan tumis hingga pecah minyak dengan api sederhana.
- Masukkan gula dan kacau lagi.
- Kemudian masukkan santan, asam keping, serai dan serbuk ketumbar.
- Biarkan mendidih dan kacau sekali-sekala agar santan tidak berketul-ketul.
- Apabila mendidih dan kuah agak pekat, masukkan telor rebus dan garam. Masak sebentar.
- Akhir sekali masukkan kerisek, perlahankan api dan masak hingga kuah pekat dan naik minyak lagi. Tutup api.
- Siap dan sedia untuk dihidangkan.
0 Response to "Rendang Telor"
Catat Ulasan