Telor Itik Masak Darat

Ni gara-gara nak perabihkan baki telor itik hari tu, Ummi terkesima (*chewaaahh) tengok Noreen masak darat telor ni...memang best! Resepi asal dari Chef Norzailina. Dengan rasa pedas berkerisik telor ni, memang sedap..ada bau2 rendang gitu....Tapi nk memasak telor ni dalam air didih tu lah yang lambat sikit..Ummi ni selalunya nak masak yang cepat dan ringkas je..tapi berbaloi..ya lah, hubby n Aiman makan bertambah..cuma Najiha je yang x suka dengan apa2 jenis lauk berasaskan telor dimasak camni. Tu pasal Ummi masak ayam kat bawah tu untuk dia..
Bahan:-
  • 5 biji telor itik
  • 450 ml santan pekat (dari sebiji kelapa)
  • 2 sudu besar kerisik
  • 1/2 sudu makan kunyit serbuk
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak secukupnya

Bahan Kisar:-

  • 5 ulas bawang merah
  • 1 cm lengkuas
  • 5 tangkai cili kering (*ummi letak 8 tangkai)
Cara Memasak:-
  1. Panaskan air hingga mendidih di dalam periuk. Pecahkan sebiji telor di dalam senduk kecil yang telah dilengser dengan sedikit minyak.
  2. Bubuh senduk di dalam air mendidih dan biar hingga telor masak.
  3. Buat telor sebiji-sebiji sehingga habis. Ketepikan.
  4. Panaskan minyak di dalam periuk.
  5. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
  6. Masukkan santan dan serbuk kunyit. Kacau rata hingga mendidih.
  7. Tambahkan kerisik, garam dan gula secukup rasa.
  8. Apabila mendidih, masukkan telor dan masak lagi selama 2 minit.
  9. Hidangkan bersama-sama dengan nasi putih dan ulam-ulaman.

Related Posts

0 Response to "Telor Itik Masak Darat"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel