Chicken In Oyster Sauce
Bahan:-
- 1/2 ekor ayam (potong kecil/buang kulit dan tulang)
- 1/2 cawan tepong jagung
- 3 tangkai cili kering
- 4 keping hirisan halia muda
- 4 sudubesar sos tiram
- 1 sudu teh gula
- 3 sudu besar kicap manis
- 1 cawan air
- 1/2 biji bawang besar (dihiris)
- Minyak sayuran (untuk menggoreng)
Cara Memasak:-
- Gaulkan ayam dengan tepong jagung hingga bersalut dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya.
- Tinggalkan 3 sudu besar minyak didalam kuali dan tumis halia dan cili kering hingga naik bau.
- Masukkan sos tiram, kicap, gula dan air kemudian renehkan hingga menjadi kuah yang pekat.
- Masukkan ayam dan hirisan bawang, gaul sebati. Hidangkan bersama nasi putih.

0 Response to "Chicken In Oyster Sauce"
Catat Ulasan