Kuih Talam Kacang Hijau
Bahan Lapisan Bawah:-
- 3 cawan santan cair + sedikit garam
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan kacang hijau (rebus lembut dan mesin jgn halus sgt)
- 2 sudu makan tepung jagung
- sedikit pewarna hijau
Cara Menyediakan Lapisan Bawah:-
- Satukan kesemua bahan kecuali kacang hijau. Kacau rata. Tapiskan.
- Masukkan kacang hijau dan kacau hingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit/hingga masak.
- 3 cawan santan pekat
- 1 cawan tepung beras
- 1 sudu teh garam halus
Cara Menyedikan Lapisan Atas:-
- Gaulkan kesemua bahan dan tapiskan ke dalam periuk. Kacau sebentar di atas api yang kecil supaya adunan tidak berketul-ketul. Bila agak pekat sedikit, tutup api.
- Bila lapisan bawah telah masak, cakarkan sedikit permukaannya dengan garfu.
- Kemudian tuangkan adunan lapisan atas tadi perlahan-lahan ke atas lapisan kacang hijau.
- Kukus lagi selama 25 minit/hingga masak.
0 Response to "Kuih Talam Kacang Hijau"
Catat Ulasan