Murtabak Cracker Lapis

Bahan:-
- 45 keping biskut cream crackers
- 4 biji telor (dipukul sedikit)
Bahan untuk celupan biskut:-
- 2 cawan susu cair
- 2 cawan santan (dari 1 biji kelapa)
- 1/2 sudu kecil garam
Bahan Inti:-
- 400 gm daging kisar Ramly
- 3 sudu besar rempah kari daging
- 1 cawan air
- 2 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar minyak
- 2 sudu besar marjerin
- garam
- 2 labu bawang besar - dipotong dadu/mayang
- 3 ulas bawang putih - cincang
- 2 cm halia - tumbuk
- Alaskan loyang 4 segi 25 cm (ummi guna 22 cm) dengan kertas minyak. Panaskan oven pada suhu 180 C.
- Panaskan minyak dan marjerin dalam kuali. Tumis bahan yang dimayang/dadu hingga wangi.
- Masukakn rempah kari dan kacau sampai wangi.
- Masukkan daging dan kacau sekejap. Masukkan air dan reneh hingga air tinggal sedikit dan daging masak. Biarkan pekat dan kering sedikit. Masukkan sos cili dan garam, gaul rata.
- Kacau bahan celupan dan celupkan biskut.
- Susunkan biskut di dasar loyang anggaran 9 keping bagi setiap lapisan.
- Taburkan 1/4 daripada bahan inti dan taburkan juga 1/4 bahagian telor yang telah dipukul.
- Ulang lapisan sehingga menjadi 5 lapisan.
- Tuangkan lebihan susu yang digunakan untuk celupan biskut tadi.
- Letakkan sedikit mentega atas lapisan biskut yang akhir.
- Bakar dalam oven selama 1 jam atau murtabak kelihatan masak.
0 Response to "Murtabak Cracker Lapis"
Catat Ulasan