Apam Ambon

Ni buat petang semalam untuk bawak sikit ke rumah adik ipar yang baru berpindah ke Kuantan nih...dah lama nak ziarah dia, x lepas-lepas lagi..hehe...Gara-gara terpikat tengok kat dapur Zaliana lah ni...memang puas hati...lembut gebu dan sedap sesangat...syaratnya ikut step semua betul2 tau..kalu kata pukul sampai putih dan kembang tu..haa pukul la sampai camtu..hehe..Thanks Za, mmg sedap..nanti nak buat lagi..Akak minta izin C & P je la eh..
Bahan-bahan:- (loyang bulat 8 in)
  • 4 biji telur
  • 100 gram tepung halus
  • 2 sudu teh baking powder
  • 110 gram gula halus
  • 2 sudu the ovalette
  • 40 ml susu segar
  • 40 ml minyak masak
  • 2 sudu teh esen ros
  • sedikit pewarna merah
Cara-cara:-
  1. Panaskan pengukus.
  2. Pukul telur, gula halus dan ovalette . Pastikan ia kembang dan gebu.
  3. Kemudian masukkan tepung halus yang telah diayak bersama baking powder. Teruskan memukul.
  4. Masukkan minyak masak dan susu segar. Kacau sehingga sebati.
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian warna asal dan satu bahagian lagi warnakan dengan pewarna merah.
  6. Sapukan loyang dengan sedikit minyak.
  7. Tuangkan adunan putih, diikuti adunan merah secara berselang seli. Buat hingga adunan habis.
  8. Alas penutup kukusan dengan kain nipis.
  9. Kemudian kukus selama 30 minit atau sehingga adunan masak iaitu tak melekat pada lidi.

0 Response to "Apam Ambon"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel