Chocolate Bread Pudding with Hot Fudge Sauce

Bahan:-
- 6 keping roti putih (agak tebal) - buang kerak tepinya
- 450 ml susu pekat manis
- 175 ml susu sejat
- 2 sudu makan serbuk koko
- 2 biji telor
- 2 sudu makan gula perang
- 1 sudu teh esen vanila
- gula aising - untuk tabur semasa menghidang
Cara Menyediakan:-
- Griskan loyang yang agak dalam (ummi guna Pyrex casserol je). Potong roti kepada 4 segi kecil dan susun dalam loyang.
- Dalam sauce pan, satukan susu segar, susu sejat dan serbuk koko. Panaskan atas api perlahan sambil dikacau selalu hingga adunan agak suam-suam.
- Dalam mangkuk lain, pukul telor, gula dan esen vanila dengan whisk.
- Masukkan susu suam tadi dan pukul lagi.
- Tuangakn ke dalam loyang yang disusun roti dan pastikan roti tenggalam.
- Simpan dalam fridge selama 1 - 2 jam.
- Keluarkan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 35 - 40 minit (*my oven - 40 took minutes only).
- Bila telah masak, biarkan set 5 minit dalam oven. Keluarkan dan sejukkan
- Taburkan gula aising dan tuangkan Hot Fudge Sauce ke atasnya.
Bahan Hot Fudge Sauce:-
- 55 gm plain chocolate - potong kecil2
- 1 sudu makan serbuk koko
- 2 sudu makan golden syrup
- 55 gm butter
- 2 sudu makan gula perang
- 150 ml susu segar
- 1 sudu makan tepung jagung
Cara Menyediakan:-
- Satukan kesemua bahan dan kacau atas api perlahan sehingga adunan sebati. Jangan terlampau pekat..biar cair..dan tuangkan ke atas pudding.
0 Response to "Chocolate Bread Pudding with Hot Fudge Sauce"
Catat Ulasan