Chocolate Bread Pudding with Hot Fudge Sauce

Yang ni akak letak gambar dulu la eh..Kalau nak jugak kena gi selongkar kat dapur Zana tu dulu..sabor yee..Sedapnyaaaaa..hingga menjilat sudu tau...haha...Ni ummi translate la dari resepi asal kat dapur Zana tu ya.. thanks Zana..
Bahan:-
  • 6 keping roti putih (agak tebal) - buang kerak tepinya
  • 450 ml susu pekat manis
  • 175 ml susu sejat
  • 2 sudu makan serbuk koko
  • 2 biji telor
  • 2 sudu makan gula perang
  • 1 sudu teh esen vanila
  • gula aising - untuk tabur semasa menghidang

Cara Menyediakan:-

  1. Griskan loyang yang agak dalam (ummi guna Pyrex casserol je). Potong roti kepada 4 segi kecil dan susun dalam loyang.
  2. Dalam sauce pan, satukan susu segar, susu sejat dan serbuk koko. Panaskan atas api perlahan sambil dikacau selalu hingga adunan agak suam-suam.
  3. Dalam mangkuk lain, pukul telor, gula dan esen vanila dengan whisk.
  4. Masukkan susu suam tadi dan pukul lagi.
  5. Tuangakn ke dalam loyang yang disusun roti dan pastikan roti tenggalam.
  6. Simpan dalam fridge selama 1 - 2 jam.
  7. Keluarkan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 35 - 40 minit (*my oven - 40 took minutes only).
  8. Bila telah masak, biarkan set 5 minit dalam oven. Keluarkan dan sejukkan
  9. Taburkan gula aising dan tuangkan Hot Fudge Sauce ke atasnya.

Bahan Hot Fudge Sauce:-

  • 55 gm plain chocolate - potong kecil2
  • 1 sudu makan serbuk koko
  • 2 sudu makan golden syrup
  • 55 gm butter
  • 2 sudu makan gula perang
  • 150 ml susu segar
  • 1 sudu makan tepung jagung

Cara Menyediakan:-

  1. Satukan kesemua bahan dan kacau atas api perlahan sehingga adunan sebati. Jangan terlampau pekat..biar cair..dan tuangkan ke atas pudding.

Related Posts

0 Response to "Chocolate Bread Pudding with Hot Fudge Sauce"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel