Bread & Butter Pudding

Semalam tengok roti banyak lagi tapi dah nak expired lak sebabnya baru ni balik kampung, roti ni tertinggal kat rumah, tu la pasaiiii...Dulu dah penah jugak buat bread & butter pudding ni..but this time around I tried out Inahar's recipe and it turned out well...more delicious and creamy...Thanks Inahar..Akak copy n paste je eh...ime aciiihhh..hehe..sedap nih!!
Bahan-bahan:- (loyang 8x8 in)
  • 10 keping roti gardenia (Ummi buang 2 bahagian tepi yang agak tebal)
  • 500 ml susu uht@ fresh milk
  • 300 ml whip@fresh cream - klu xde cream pn xpe ganti dgn susu tp rasanya ttp sedap..
  • 5 biji telur
  • 100 gm gula castor
  • 30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar)
  • 50 gm raisin
  • ssedikit potongan nenas tin (boleh gak ganti dgn lychee,epal hijau @ buah2an lain yg disukai)butter (untuk disapu pd setiap keping roti)
  • esen vanilla
Cara Membuat:-
  1. Telur dan gula di pukul hingga gula hancur.
  2. Then add milk, cream and esen vanilla dan pukul sebati.
  3. Susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.
  4. Tabur kismis dan potongan nenas di antara lapisan roti dan lapisan atas sekali.
  5. Then tuangkan bancuhan susu tadi.
  6. Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!)
  7. Bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 45-50 minit.(ikut oven masing2)
Note: Oven Ummi gunakan suhu 170C selama 50 minit...ngam-ngam sap suiiii..hehe

Related Posts

0 Response to "Bread & Butter Pudding"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel