Puding Laici Dangdut

Sorilah gambar lauk ikan patin tempoyak dengan timun taon yang diidam dan ditibai dek budak Hana tu akak lupa betul nak ambil gambarnya...nnt lain kali la akak buat lagi eh...Rasanya dah penah jugak letak resepi tu kat sini...Okay ni salah satu dessert yang budak Hana tu ulang-ulang makan masa datang rumah akak kelmarin...dessert yang sangat sedap...sempoi je nak buat tapi rasanya...wallaaaahhhhh!!!! Thanks to Kak Hanieliza for this wonderful recipe...Bila dah kena dengan buah laici tu...alahaiii....sure nak tambah lagi...betuii ni!! Dan nak jadi cerita, Hana ni memang dah rindu nak makan buah laici sebab kat Jepun sana x ada...patutlah akak terasa je nak buat..dah memang rezeki Hana laaa...

Bahan:- (akak buat half je - nanti nak buat lg.. :D)

  • 10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
  • 2 liter air
  • 2 cawan gula
  • 2 tin laici (asingkan airnya)
  • 1 tin susu cair
Cara-Cara:-
  1. Masak agar-agar hingga mendidih.
  2. Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
  3. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
  4. Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
  5. Kemudian sejukkan dalam fridge.
  6. Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.
    (*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)

0 Response to "Puding Laici Dangdut"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel