Puding Roti Nanas Bersos

Bahan:- (loyang 7 x 7 in)
- 30 gm mentega - untuk disapu pada roti
- 8 keping roti putih/Gardenia - x buang kulit tepi pun xpa
- 3/4 cawan nenas dalam tin - cincang
- 4 sudu besar gula halus
- secubit serbuk kayu manis
- 2 biji telor dipukul ringan
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 3/4 cawan susu cair - ummi guna fresh milk
- 1 cawan nanas + jus yang dikisar halus
Cara-Cara:-
- Panaskan ketuhar pada suhu 180C. Sedikan loyang yang disapu marjerin.
- Roti disapu mentega dan dipotong dua bentuk tiga segi.
- Susun roti satu lapisan dalam loyang dan taburkan nanas cincang, serbuk kayu manis dan gula halus.
- Dalam mangkuk lain, campurkan telor, esen vanila, susu dan nanas kisar.
- Tuangkan campurkan tadi ke atas roti dan biarkan terendam sebentar selama 5 minit.
- Kemudian baru lah dibakar selama 35 - 40 minit/hingga perang.
Bahan Sos:-
- 1 1/2 cawan susu cair (*ummi guna fresh milk)
- 1 sudu besar tepung kastad
- 4 sudu besar gula
- 1 sudu teh esen vanila
Masak bahan di atas hingga pekat. Sejukkan. Tuangkan ke atas puding yang telah dipotong semasa menghidang.
0 Response to "Puding Roti Nanas Bersos"
Catat Ulasan