Acar Ikan Bawal


Bahan:-
2 ekor ikan bawal hitam (kurang lebih 500 gm)
1 batang lobak merah - potong anak mancis/halus memanjang
1 batang timun - potong anak mancis/halus memanjang
2 biji cili merah - hiris
8 biji bawang merah - belah dua
4 ulas bawang putih - belah dua
1 inci halia muda - hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1/2 camca besar biji sawi
1 camca besar cili kisar
1 camca besar udang kering - rendam 10 minit/tos/tumbuk halus
1 camca besar rempah kari ikan
3 camca besar "cider vinegar" (boleh guna cuka makan biasa)
garam dan gula secukup rasa
sedikit air
Cara Memasak:-
Ikan dibersihkan, kelar dan digaul dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Dalam kuali panaskan minyak dan tumis biji sawi, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga bersama halia, bealhan bawang putih dan merah hinga harum. Masukkan udang kering tumbuk dan cili kiar. Kacau rata. Masukkan rempah kari ikan dan sedikit air. Bila mendidih, masukkan gula secukup rasa (biasanya acar memang manis sedikit), sedikit garam dan cider vinegar. Masak hingga pekat dan terbit minyak. Masukkan hirisan lobak merah, timun dan cili. Gaul rata dan masukkan ikan bawal tadi. Gaul perlahan bersama sayur hingga mesra. Seimbangkan rasa dan matikan api. Hidangkan.
2 ekor ikan bawal hitam (kurang lebih 500 gm)
1 batang lobak merah - potong anak mancis/halus memanjang
1 batang timun - potong anak mancis/halus memanjang
2 biji cili merah - hiris
8 biji bawang merah - belah dua
4 ulas bawang putih - belah dua
1 inci halia muda - hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1/2 camca besar biji sawi
1 camca besar cili kisar
1 camca besar udang kering - rendam 10 minit/tos/tumbuk halus
1 camca besar rempah kari ikan
3 camca besar "cider vinegar" (boleh guna cuka makan biasa)
garam dan gula secukup rasa
sedikit air
Cara Memasak:-
Ikan dibersihkan, kelar dan digaul dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Dalam kuali panaskan minyak dan tumis biji sawi, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga bersama halia, bealhan bawang putih dan merah hinga harum. Masukkan udang kering tumbuk dan cili kiar. Kacau rata. Masukkan rempah kari ikan dan sedikit air. Bila mendidih, masukkan gula secukup rasa (biasanya acar memang manis sedikit), sedikit garam dan cider vinegar. Masak hingga pekat dan terbit minyak. Masukkan hirisan lobak merah, timun dan cili. Gaul rata dan masukkan ikan bawal tadi. Gaul perlahan bersama sayur hingga mesra. Seimbangkan rasa dan matikan api. Hidangkan.
0 Response to "Acar Ikan Bawal"
Catat Ulasan