Sotong Panggang Percik
Menu berbuka hari Rabu kelmarin jugak ni...Baru sempat posting..hehe..Hb balik dari Tioman bawak sotong dari sana, fresh betul!! Sukanya..Ceduk resepi dari Mesra.net. ni dan Ummi adjust sikit cara memasak yang asalnya x bakar pun, just masak je dalam kuali gitu..tapi Ummi panggang dalam oven. Ummi masak x lah sebanyak bahan asal nih! 2 ekor sotong besar je..pepandai le adjust kalu masak sikit eh!
Bahan:-
5 kg sotong - dibersihkan (*ummi kelar sikit)
125 ml minyak masak
1 cawan pes teh serbuk kunyit
2 sudu teh serbuk belacan
1 sudu teh serbuk cili
2 batang serai - ketuk
sedikit garam dan gula
Bahan Kisar:-
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 cm halia
150 gm buah keras
Cara Memasak:-
Lumurkan sotong dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Letak dalam alluminium foil/pemanggang. Ketepikan. Sementara itu, tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan pes cili bersama belacan, serbuk kunyit dan serbuk cili. Biar hingga terbit minyak. Kemudian masukkan serai, garam dan gula. Masak hingga agak kering. Tuangkan dan gaul rata atas sotong tadi. Bakar selama 10 minit dan balikkan sotong, bakar lagi 5 - 8 minit. Siap!
0 Response to "Sotong Panggang Percik"
Catat Ulasan