Creamcheese Butter Cake
Bahan:- (loyang 8x8 inci)
- 200 gm mentega
- 200 gm cream cheese (ummi guna Philladelphia cheese)
- 250 gm gula kastor
- 5 biji telor (*ummi guna saiz B)
- 250 gm tepung gandum (*ummi guna 200 gm tepung gandum + 50 gm superfine)
- 1 sudu teh baking powder
- sedikit jam (ikut pilihan) untuk hiasan (*ummi guna strawberry jam)
- Ayak tepung bersama baking powder. (*ummi ayak 3 x)
- Dalam mangkuk besar, pukul mentega, cream cheese dan gula hingga sebati (kembang dan memutih).
- Masukkan telor sebiji demi sebiji. (Pukul telor setiap kali dimasukkan hingga sebati baru dimasukkan yang seterusnya.) Setelah semua dimasukkan, pukul agak lama sedikit hingga kembang, putih dan ringan.
- Kemudian barulah dimasukkan tepung dan kaup balikkan satu arah hingga adunan sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah digris dan dialas dengan baking sheet. Ratakan.
- Tabur/sapu perlahan jem di atas adunan tadi. (Sebahagian jem akan mendap masuk dalam kek ketika dibakar.)
- Bakar dengan suhu 180 C hingga masak. (*Ummi bakar pada suhu 165C selama 45 minit). Bila masak, buka pintu oven dan biarkan kek selama 5 minit di dalam oven baru dikeluarkan dan sejukkan di atas redai.
0 Response to "Creamcheese Butter Cake"
Catat Ulasan