Bubur Candil
Bahan-bahan :
- 3 cawan tepung pulut
- 1 camca air kapur sirih
- 4 cawan air
- 200 gm gula merah
- 2 helai daun pandan
- 6 sudu makan tepung beras, larutkan dalam sedikit air
Bahan2 Kuah Santan :
- 1 cawan santan dari � biji kelapa
- 2 helai daun pandan, robek-robek
- 1 camca tepung jagung, larutkan dengan sedikit air
- secubit garam
- Gaul tepung pulut, air kapur sirih dan 1/2 - 3/4 cawan air sehingga tidak melekat di tangan.
- Gentelkan bulat-bulat kecil.
- Jerangkan lebihan air atas api, masukkan gula merah dan daun pandan. Masak hingga gula larut, tapis dan jerang semula.
- Masukkan bebola tepung pulut dalam air rebusan gula merah dan masak sampai terapung tanda sudah masak.
- Masukkan larutan tepung beras dan kacau sentiasa sehingga kuah agak pekat. Sajikan dengan kuah santan.
- Untk kuah santan, campurkan semua bahan kuah dan masak atas api sehingga sedikit likat.
Bila nak makan, ambil semangkuk bubur dan siramkan kuah santan. Jangan gaul sampai sebati, cukup sekadar dapat gabungan sesudu bubur dan sedikit santan bila nak menyuap ke mulut. Baru ada campuran rasa manis, lemak-lemak, masin dan kenyal-kenyal pulut bila digigit. Mungkin sajian ini mirip Puteri Berendam tapi Puteri Berendam lebih meriah kerana ianya dibuat berwarna-warni bebolanya..
0 Response to "Bubur Candil"
Catat Ulasan