Bubur Jagung Bersagu

Ok lah sebab ada jugak permintaan untuk resepi ni, akak letak la ya..khas buat Hijriah yang mintak kat ruangan komen tu..
Bahan:-
- 3 tongkol jagung manis/jagung madu (dikikis isinya dengan pisau)
- 2 sudu besar sagu biji putih - dibasuh dan ditoskan 3 - 4 minit sebelum dimasukkan dalam bubur)
- 1 biji kelapa (perah santannya kuranglebih 500 ml)
- 1 1/4 cawan gula pasir (*akak tambah 1/2 kepingan gula kabung)
- 1/2 cawan air
- secubit garam
- 2 helai daun pandan - belah dua & disimpul
Cara Memasak:-
- Dalam periuk campurkan 1/2 cawan air dengan jagung, gula dan daun pandan. Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
- Bila jagung telah lembut masukkan santan dan sedikit garam. Kacau dan biarkan kuah mendidih sebentar.
- Masukkan sagu dan masak sehingga sagu kelihatan jernih.
- Seimbangkan rasa. Tutup api dan siap untuk dihidangkan.
0 Response to "Bubur Jagung Bersagu"
Catat Ulasan