Mee Kolok
Bahan:-
- Mee sanggul/mee halus warna kuning (akak guna 1 bgkus mee kuning biasa tu je)
- 4 sudu besar minyak bawang putih (*tgk cara buat di bawah)
- 2 pokok daun bawang - hiris halus
- 3 sudu besar kicap cair
- 5 sudu besar kicap pekat
- bawang goreng secukupnya
- garam secukup rasa
- serbuk perasa (optional)
- 300 gm daging - direbus buat sup seperti biasa
- taugeh secukupnya
- Sambal kicap cili padi - buat sendiri eh..
- Rebus mee dan toskan.
- Dalam mangkuk besar, gaulkan kicap cair, kicap pekat, sebahagian daun bawang, sebahagian bawang goreng, minyak bawang putih, garam dan aji dan seimbangkan rasa.
- Celurkan mee ke dalam sup daging sekejap dan angkat serta gaulkan mee dan masukkan sebahagian taugeh sekali ke dalam mangkuk tadi.
- Bila menghidang hias lagi dengan sebahagian taugeh, daun bawang dan bawang goreng. Mee kolok ni sedap dimakan dengan sambal kicap cili padi..
Nota : Minyak bawang putih boleh disediakan sendiri - kupas beberapa biji bawang putih, hiris dan goreng dengan sedikit minyak hingga agak kekuningan. Masukkan sebahagian lagi minyak masak dan biarkan terendam selama beberapa jam hingga minyak tu ada bau bawang putih laaa...
0 Response to "Mee Kolok"
Catat Ulasan