Pulut Seri Muka (Tok Aji Serban)


Bahan Lapisan Bawah:-
500 gm beras pulut
625 ml santan cair
sedikit garam
Cara-Cara:-
Cuci pulut dan rendam selama sejam. Kemudian gaulkan masukkan santan yang telah digaul dengan garam. Kukus sehingga pulut masak. Ambil lapik plastik dan letakkan ke atas pulut dan tekan2 agar pulut mampat dan cantik. (*ummi punya x cantik la ek..., tekan lak guna penekan keklapis tu je, x kuasa dah nk mencari plastik..)
Bahan Lapisan Atas:-
750 ml santan pekat
125 gm gula pasir
125 gm gula merah
125 gm tepung gandum
3 biji telor
1 sudu kecil garam
Cara-Cara:-
Satukan kesemua bahan, kacau rata. Tapiskan dan tuang perlahan-lahan di atas lapisan bawah tadi. Kukus lagi selama 30 minit. Sejukkan dan potong dengan pisau yang direndam sekejap dengan air panas untuk mendapatkan potongan yang cantik...kira2nya laaa..hehe
0 Response to "Pulut Seri Muka (Tok Aji Serban)"
Catat Ulasan