Sotong Masak Hitam

Bahan:-
600 gm sotong sederhana besar
2 labu bwang besar (hiris bulat)
3 tangkai cili merah (buang biji dan hiris nipis)
1 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak masak
1 sduu besar kicap pekat
Bahan Kisar:-
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
3 cm halia
Cara Memasak:-
Bersihkan sotong dan potong bulat. Gaulkan dengan garam dan perapkan selama 15 minit. Panaskan minyak masak dalam kuali, tumiskan bahan kisar sehingga garing. Masukkan sotong dan gaul rata selama 8-10 minit. Masukkan bawang hiris, cili dan garam. Gaul rata dan goreng selama 3 minit. Masukkan kicap dan gaul rata lagi, biarkan sehingga sotong masak. Tutup api.
0 Response to "Sotong Masak Hitam"
Catat Ulasan