Roti Canai Telor


3 cawan tepung gandum
1 cawan air sejuk
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil garam (paras rata)
1 biji telor
1 sudu besar marjerin (*ummi guna butter je)
sedikit marjerin untuk sapuan
Cara Membuat:-
Campurkan air, susu, garam, marjerin dan telor. Masukkan ke dalam tepung dan uli selama 25 minit sehingga licin. (*ummi uli jadi lembik sikit, xtau mana silap then tambah sedikit tepung lagi lebihkurang 1/4 cawan lagi, baru ok!). Buat bulat2 kecil (+-100 gm setiap satu) sehingga habis kemudian sapukan sekeliling doh dengan marjerin supaya tidak melekat antara satu sama lain (*ummi letak minyak je). Simpan dalam bekas tertutup dalam fridge sekurang-kurangnya 8 jam. Tebar, letak telor dan lipat. (*ummi tarik2 je..x reti nak menebar)..Goreng..
Bahan Inti Telor:-
Cili Hijau - hiris nipis2
Telor secukupnya
Bawang besar - hiris nipis2
Garam
Cara-Cara:-
Pukul sebati kesemua bahan telor, masakkan sebentar atas api perlahan seperti membuat omellete (hancur2kan). Kemudian bolehlah diletak atas roti canai yang telah ditebar.
0 Response to "Roti Canai Telor"
Catat Ulasan