Mini Blueberry Loaf dan Alkisahnya..

Alkisahnya..Ummi buat roti ni 2 malam lepas dah, balik keje rasa cam nak wat roti je..Now rasa cam rajin sikit nak menguli...Tapi ada citer di sebaliknya..Nampak x roti tu terlebih garing sikit...Masa nak bancuh tepung roti ni..Ummi terima call dari seseorang yang nak datang ke rumah Ummi lepas maghrib tu..Masa tu baru je masukkan tepung roti, gula dan susu tepung...yang lain belum masuk lagi..Aihh dah orang nak datang, kitapun persilakan je lah kan..Tapi sebelum diaorang sampai dalam jam 9 mlm, Ummi sempat la menguli dulu roti ni..So tinggal la biar dia naik..
Bila tetamu balik dalam kul 10 lebih, Ummi tengok doh roti ni dah mengembang semacam..lama sangat rest..hehe..apapun Ummi canai jugak dan letak filling. Pastu alahaii kena tunggu dalam 1 jam lagi baru boleh bakar. Emm mata dah ngantuk, kul 11 lebih dah masa tu..Hubby kata tinggal je lah, esok pagi bakar. Eh mana boleh, kang lain lak jadinya, over-naik..Ummi pun tidur dulu dan jam 2.30 pagi Ummi terjaga..teringat doh roti kuuuu!!..Terus bangun dan set temperature dan time sume, bakar laa...Ummi pun baring kejap ingat nak keluarkan roti tu bila dah masak/oven off..apa nak kata..ku tertidur terus..bangun pagi tengok wakakaa...lepas oven tu off, dia menggaring la sorang-sorang dalam oven..kira over-baked sikit la bahagian atas loaf tu..tuannya x buka pintu oven tu, tertidor terus sampai pagi..tapi apapun roti ni still lembut...Hehe..apa punya tidor la malam tu..Pergi ofis rasa bingai je kepala..sian akak...Bahaya sungguh kan..! Nasib oven tu x buat hal ke kan, mana la tauuu..!
Ok xpa-xpa la kisah tu..saje je nak kasi korang geleng-geleng kepala sikit mengenangkan kisah akak buat roti ni..hehe..Meh salin resepi! Ceduk dari dapur Mat Gebu sebenarnya...Mat, ko jangan gelak tengok roti akak ni tau..nasib x rentung dalam oven tuh..hehe

Bahan:-
  • 270 gm tepung roti (high protein flour)
  • 50 gm tepung halus (tepung hong kong)
  • 60 gm gula kastor
  • 1 camca teh garam (ummi pun letak 1/2 camca teh je)
  • 2 1/2 camca besar susu tepung
  • 1 1/2 camca teh instant yeast
  • 1/2 camca teh bread improver
  • 1/2 camca teh bread softner
  • 1 biji telor gred C
  • 140 ml air
  • 30 gm mentega
  • Blueberry filling secukupnya
Cara Membuat:-
UNTUK DOH:
  1. Satukan semua bahan di atas kecuali mentega. Gaul hingga semua bersatu dan menjadi doh. Masukkan mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal dan licin (lebihkurang 15 - 20 minit). Alihkan doh ke dalam satu bekas dan tutup bekas dengan plastic cling. Biar naik selama 1 - 11/2 jam.
  2. Kaedah Lain - Masukakn kesemua bahan-bahan ke dalam Bread Maker, pilih setting "DOH" dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
  3. Keluarkan doh dan bahagi kepada 4 - 5 bahagian yang sama besar (mengikut saiz loaf pan masing1). Uli 5 minit setiap bahagian, canai dan sapu blueberry filling secukupnya. Gulung seperti swiss roll dan alihkan ke dalam "mini loaf pan" yang telah disapu dengan mentega. Buat sehingga siap.
  4. Biarkan roti naik selama 1 jam.
  5. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 20 - 25 minit. (*Ummi set 175C selama 20 minit, tp dah terbiar lama, x buka pintu oven..garing sikit laa..huhuuu). Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.

Related Posts

0 Response to "Mini Blueberry Loaf dan Alkisahnya.."

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel