Pau Chef Li

Semalam Ummi ternampak kuih pau ni kat rumah Zaliana dan mulalah terpikir nak buat pau sebab ada lagi lebihan inti kacang merah dah lama gak dalam fridge tu, baik habiskan...Betul cakap Za, memang lembut, gebu. Bila perap pun, sekejap jek naik...Yang Ummi ni kalu ikutkan dah terlebih naik dah...duk asyik wat keje lain, lupa pau ku dah terlebih naik..hehe..Resepi asal oleh Chef Li, dikutip oleh Za kat rumah Mat Gebu, now Ummi lak kutip dari Za....kepada semua..thanks...Ummi buat half dari resepi asal ni..

Bahan:-

  • 1 kg tepung pau (hongkong flour)
  • 8 gm yis kering
  • 18 gm baking powder
  • 100 gm gula
  • 30 gm shortening
  • 10 gm voltex/bread improver
  • 2 sudu teh ovalette
  • 500 gm air

Cara Membuat:-

  1. Masukkan kesemua bahan kering dan gaul rata dalam mixer/mangkuk.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul rata.
  3. Masukkan pula yis dan gula. (Ummi dah gaul yis dan gula dengan bahan 1)
  4. Masukkan shortening. Uli lembut.
  5. Bentukkan doh kecil-kecil dan isi inti. Letakkan doh atas kertas baking yang telah dipotong2 kecil. Susun dalam bekas kukusan.
  6. Peram selama 20 - 25 minit (*ummi dah peram hampir sejam)
  7. Panaskan air kukusan hingga mendidih dan letakkan kukusan yang berisi doh tadi selama 8 - 10 minit.

Related Posts

0 Response to "Pau Chef Li"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel