Roti Puri

Ingat nak letak entry malam tadi..tapi lepas masak utk dinner semalam..kepala Ummi rasa cam bingaii je..mata berpinar rasa..agaknya mata byk sangat mengadap komputer kat ofis semlm..kerja melambak...Ni baru ok..Menu bekfes pagi semalam sebenarnya..sedap Roti Puri ni..ala-ala cakoii pun ada..Resepi ceduk dari Yatiezaini@MyR tu..So akak nk kopipes je la resepi tu ya..thanks Yatie..
Bahan:- (12 - 14 biji)
  • 2 cwan tepung gandum
  • 1 sudu kecil yis mauripan
  • 1/2 sudu kecil garam
  • *3 sudu makan minyak masak
  • *2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
  • 175 ml air panas
  • *40-50ml air
  • minyak utk mengoreng
Cara-cara:-
  1. Satukan bahan bertanda (*) n panaskn ..kacau sehingga gula hancur n tutup api
  2. Satukan tepung n yis .. gaul
  3. No. 1 dimskkn kedlm no.2 .. dan digaul dgn mgunakan garfu .. sehingga bercampur shj.
  4. Dgn menggunakan tangan gaul adunan mjadi spt ~ breadcrumb~
  5. Tambah air sedikit2 . adun hingga x melekat kat tgn n mjadi doh
  6. Biarkan doh selama 30 minit. Pastu bolehlah doh dibahagikan kpd 12 bahagian
  7. Canai doh nipis cam karipap / duit 50sen
  8. Siap utk digoreng.

    Tips mengoreng : mgoreng mgunakan api yg kecil dan sederhana shj .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar akan menyebabkan roti nih x naik kembong ...masa menggoreng hendaklah disimbah2 kan minyak ke atas roti ni .. bila dah mengelembOoong baru ler diterbalikan ..

Related Posts

0 Response to "Roti Puri"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel