Ikan Masak Garem Asem

Bahan-bahannya:-
- 6 keping ikan cermin/ sagai/ tenggiri - (*ummi guna ikan merah)
- 500 ml santan
- 2 biji bawang besar, dihiris
- 1 ulas bawang putih, dihiris
- 4 batang lada merah, dihiris
- 4 batang lada hijau, dihiris
- 1 batang serai, dititik
- 2 keping asam keping
- garam secukupnya
- serbuk perasa, jika suka
- secukup minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar:-
- 1 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- 9 batang lada padi thailand (jika suka pedas boleh lebihkan)
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- 1 inci belacan
Cara-Cara:-
- Bawang besar, bawang putih, lada merah dan hijau dihiris dan diketepikan.
- Panaskan secukup minyak dalam kuali. Ikan digaul dengan serbuk kunyit dan garam dan digoreng. Angkat dan ketepikan.
- Minyak yang digunakan untuk menggoreng ikan boleh digunakan untuk tumis masakan. Masukkan pula bawang besar, bawang putih, lada merah dan hijau yang telah dihiris dan serai. Tumis sehingga sedikit layu.
- Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dikisar. Dan tumis lagi sehingga rempah naik bau.
- Masukkan pula asam keping, garam, serbuk perasa jika suka. Gaul rata.
- Masukkan pula santan. Kacau rata.
- Bila kuah mula mendidih. Masukkan pula ikan yang telah digoreng tadi dan gaul rata. Masak lagi sehingga kuahnya pekat dan meresap kedalam ikan. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
0 Response to "Ikan Masak Garem Asem"
Catat Ulasan