Kuih Bakar Bijan

Ni antara kuih yang Ummi bawak balik kampung Sabtu baru ni...Dulu dah buat bingka telor, kali ni try kuih bakar lak, tapi Ummi tambah namanya Kuih Bakar Bijan eh, senang nak ingat..Semua family cakap sedap..hehe..kena je dengan tekak...Resepi dari Joayee ni Ummi kutip kat MYR...Thanks Jo..x puas makan..nanti nak buat lagi..
Bahan:-
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml)
  • 2 sudu makan mentega
  • 3 biji telor
  • 1/2 sudu teh garam
  • pewarna hijau
  • bijan

Cara-Cara:-

  1. Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
  2. Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
  3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
  4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (*ummi set oven 165C selama 1 jam 15 minit)

Related Posts

0 Response to "Kuih Bakar Bijan"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel