Acar Rebung

Hari minggu hari tu beli rebung ni kat Pasar Tani. Semalam baru ada peluang nak masak ni..
Resepi ceduk dari dapur Che De Sam's Fp ni...Emm sedap..Merasa la adik ipar makan datang dinner kat rumah Ummi semalam. Kalu ikutkan takde sukatan..Tp ni Ummi buat sukatan Ummi ek.. Sedap, thanx Che De.

Bahan:
Rebung - (RM2.00) potong memanjang dan ambil bahagian lembut sahaja.

Bahan untuk rendam rebung:-
250 ml air
2 sudu besarcuka
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

Masak bahan hingga mendidih dan tutup api. Masukkan rebung, biar celur dan ketepikan (rendamkan).

Bahan kisar:-
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
1 cm lengkuas
2 biji buah keras
2 sudu besar cili kering kisar
1 batang serai - ketuk
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil biji ketumbar (*ummi x letak ni)

Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis biji sawi, biji ketumbar dan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan air mengikut kepekatan yang dikehendaki. Bila mendidih, masukkan rebung. Masukkan cuka, gula dan garam secukupnya. Seimbangkan rasa. Masak rebung hingga lembut. Bila kuah hampir kering bolehlah ditutup api dan hidangkan.

0 Response to "Acar Rebung"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel