Kelmarin tengok masakan ni kat rumah Maklang, jadi teringat lah daun pegaga Ummi yang duk tumbuh meliar dah banyak x dikutip...x penah lagi wat gulai lemak cili padi pegaga ni..pastu try laa..emmm bagi penggemar ulaman, mesti sukanya..walapun ianya x semanis daun asam-asin tu..Bahannya agak2 je la ya...Terima kasih Maklang bagi idea, xpun pupus camtu je lah daun pegaga Ummi, duk harap Ummi sorang je makan ulam ni..hehe
Bahan:-
Daun pegaga
Udang
Cili padi
Bawang merah - tumbuk
Kunyit hidup - tumbuk
Santan cair
Santan pekat
1 keping kecil asam gelugor
Cara Memasak:-
Masukkan kesemua bahan kecuali santan pekat dan daun pegaga ke dalam periuk. Renehkan sebentar dan masukkan santan pekat, garam dan daun pegaga. Kacau sebentar dan tutup api.
0 Response to "Pegaga Lemak Cili Padi"
Catat Ulasan