Ikan Masak Benggali

Bahan:-
1 ekor ikan kerisi (*ummi guna ikan merah)
2 - 3 biji bawang besar (dihiris untuk tumis)
Bahan Kisar:-
2 sudu besar cili kisar/cili boh
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar (penuh) lada hitam
1 sudu teh (penuh) jintan halus
1 sudu teh serbuk kunyit
air asam jawa secukupnya
3-4 cawan air
garam secukup rasa
secubit serbuk perasa (jika suka)
1 ikat daun ketumbar
2biji tomato (belah 2 atau 4)
sayur bendi atau terung
2 - 3 senduk minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
Ikan dibersihkan dan dipotong ikut suka. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang besar hingga separuh layu. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga naik minyak/garing. Masukkan sedikit air jika perlu, lalu masukkan pula daun ketumbar. Kacau dan biarkan sebentar (1-2 minit). Seterusnya masukkan air (3-4 cawan), ikan dan juga sayur bendi. Biarkan sebentar dan masukkan air asam dan garam. Seimbangkan rasa tapi jangan terlalu masam. Akhir sekali masukkan buah tomato, kacau sebentar dan dimatikan api.
0 Response to "Ikan Masak Benggali"
Catat Ulasan