Daging Masak Hitam Manis
Lauk berbuka petang semalam ni...resepi ni Ummi tengok banyak dah geng duk buat...Yang ni resepi dari dapur Maklang...sedap...senang pun senang....hehe..Thanks Maklang..
Bahan:-
1/2 kati daging batang pinang - dipotong dan direbus bersama kicap (air rebusan disimpan)
1/2 cawan kicap manis (cap Kipas Udang)
3 sudu besar cili kering yang telah dikisar (Kalu nak pedas, tambah lagi)
Bahan A - (asingkan kepada 2 bahagian)
- 3 sudu besar jintan manis ] disangai dan
- 3 sudu besar jintan putih ] dikisar halus
- 3 ulas bawang putih }
- 4 ulas bawang merah } dikisar
- sedikit halia }
- Bunga lawang
- kulit kayu manis
- buah pelaga
- asam keping
- Minyak masak
Cara Memasak:-
- Daging yang dipotong/dihiris nipis direbus bersama kicap (simpan air rebusan)
- Bila daging telah empuk, gaul dengan sebahagian bahan-bahan A. Goreng sekejap sahaja.
- Asingkan daging ke dalam pinggan. Tumis pula lebihan bahan A tadi. Masukkan cili kering, kacau sebati.
- Masukkan daging dan air rebusan tadi. Gaul rata. Masukkan asam keping, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga.
- Masukkan kicap pekat manis jika ingin nampak daging lebih hitam.
- Biarkan mendidih sekejap dan kuah agak pekat. Angkat.
0 Response to "Daging Masak Hitam Manis"
Catat Ulasan