Daging Black Pepper
Ni menu semalam jugak, resepi asal ceduk dari dapur Mat ni..sedap eh!! Mat guna ayam, tapi kak Ummi dah tukar ke daging..hehe..semua suka dan puji sedap masakan ni. Ummi x penah lagi guna perencah Maggi ni..rupanya best!! Tk kat Mat sebab share resepi yang mudah, tapi Ummi x terfikir pun nk beli yang instant ni..teruk betul la Ummi ni..!! Kredit untuk Mat!! Mat izin akak kopipes je lah eh..ngantuk dah ni...!!!
Bahan:-
500 g ayam, potong ikut suka - *ummi dah tukar daging - rebus dulu dan goreng sekejap.
1 paket rempah black pepper "MAGGI", bancuh dengan sedikit air
1 biji bawang besar, hiris bulat
2 ulas bawang putih, hiris halus
2 batang leek, dikerat2
1 biji cili merah, belah 2
1 biji cili hijau, belah 2
1 biji tomato, belah 6
1/2 inci halia, hiris halus
1 camca besar kicap cair
1/2 cawan air
Cara Memasak:-
Cuci ayam, toskan, gaul sedikit garam dan 1/2 camca besar serbuk kunyit, gaul rata. Goreng ayam hingga masak, tetapi tidak garing. Angkat dan toskan.
Panaskan 2 camca besar minyak, tumis bawang putih, halia, leek, cili hijau dan merah hingga layu. Tuang rempah black pepper dan gaul rata.
Masukkan kicap cair dan air. Masukkan ayam dan hirisan bawang besar, gaul rata dan masak hingga pekat. Akhir sekali masukkan tomato, kacau rata dan matikan api. Alih ke dalam bekas sesuai dan hidangkan.
Cuci ayam, toskan, gaul sedikit garam dan 1/2 camca besar serbuk kunyit, gaul rata. Goreng ayam hingga masak, tetapi tidak garing. Angkat dan toskan.
Panaskan 2 camca besar minyak, tumis bawang putih, halia, leek, cili hijau dan merah hingga layu. Tuang rempah black pepper dan gaul rata.
Masukkan kicap cair dan air. Masukkan ayam dan hirisan bawang besar, gaul rata dan masak hingga pekat. Akhir sekali masukkan tomato, kacau rata dan matikan api. Alih ke dalam bekas sesuai dan hidangkan.
0 Response to "Daging Black Pepper"
Catat Ulasan