Rendang Ketupat



Resepi dari Noorma ni...walaupun bahannya sempoii je tapi sedap...Ummi buat rendang ni bawak balik kampung nak raya aritu..tengok je la ya...dah licin gak ni..hehe...tapi sume family Ummi kata sedap..kena je dengan tekak tau...masa masak tu aroma ketumbar tu naik...dah boleh agak dah..memang enak dimakan dengan ketupat palas!! Lain kali nak buat lagi..x puas makan aritu..!! Buat 3 kg daging...licin kejap jek!

Bahan:-
700 gm daging - potong sederhana besar
2 biji kelapa - ambil santan pekat
2 sudu besar kerisik (better guna homemade kerisek)
sedikit serbuk kunyit (ummi guna 2 cm kunyit hidup)
garam secukup rasa
gula melaka secukup rasa
1 - 2 keping asam gelugur

Bahan Kisar:- (dikisar halus dengan sebahagian santan)
10 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
3 sudu besar ketumbar
2 cm halia
2 batang serai

Cara Memasak:-
Satukan daging dengan bahan kisar, kunyit dan asam gelugur. Masak dengan api sederhana hingga daging kecut. Kemudian tuangkan santan dan biarkan masak hingga hampir kering dan empuk. Kacau sesekali. Masukkan garam, gula melaka dan kerisik dan kacau selalu hingga kering. Siap...Senang kan..??!!

0 Response to "Rendang Ketupat"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel