Ikan Berlado Maklang


Lauk dinner malam tadi jugak ni...nak menghabiskan jugak sekeping lagi ikan merah dalam fridge tu..Resepi asal Maklang ni menggunakan ikan selar, tp Ummi nak sangat merasa sebab baca bahannya pun dah terasa-rasa je sedap...K nak bagitau..sempoiii tapi memang power...best n killer!! Betuiii..x caya try laaa..Aiman pun cakap sedap u!!..Thanks to Maklang..
Bahan:-
  • Ikan selar (x dinyatakan berapa ekor, 3 ekor leh kot) (ummi guna 1 keping ikan merah agak besar)
  • 2 helai daun limau purut
  • sedikit garam dan gula

Bahan Dikisar:-

  • 5 biji cili merah
  • 4 biji cili padi (ummi letak 6 biji)
  • 3 x 3 in belacan - dibakar sedikit
  • 1 biji bawang besar
  • 1 biji tomato sederhana besar

Cara Memasak:-
  1. Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng sehingga garing. Angkat dan toskan.
  2. Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik minyak.
  3. Masukkan garam dan gula serta daun limau purut.
  4. Masukkan ikan tadi dan digaul rata dengan sambalnya.
  5. Biarkan sebentar supaya sambal meresapi ke dalam ikan. Tutup api dan hidangkan.

0 Response to "Ikan Berlado Maklang"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel