Sotong & Udang Goreng Paprik

Lauk malam tadi sebenarnya nih...Resepi dari dapur Maklang Kerteh sana. Memang nak menghabiskan saki-baki udang dan sotong serba sikit tu...
Bahan:-
  • 10 ekor udang
  • 3 ekor sotong dipotong bulat
  • 4 batang kacang panjang - dipotong sepanjang 1 inci
  • bunga kobis (*ummi xda ni)
  • 1 batang carrot - hiris bulat berbunga
  • 1 labu bawang besar - dipotong memanjang
  • 3 ulas bawang putih - dihiris
  • 2 biji lada merah - dihiris
  • 10 biji cili padi - diketuk
  • 3 cm halia - dihiris halus
  • 3 batang serai - dihiris nipis dan menyerong
  • 2 s/b sos cili
  • 2 s/b sos tomato
  • 2 s./b sos tiram
  • sedikit gula
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  • 3 helai daun limau purut

Cara Memasak:-

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
  2. Apabila sudah naik bau, masukkan serai dan cili padi.
  3. Masukkan sos-sos.
  4. Masukkan sotong dan udang. Gaulkan rata dan biarkan separuh masak.
  5. Masukkan sayuran dan daun limau purut bersama garam dan sedikit gula. Kacau rata.
  6. Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama nasi. Makan panas-panas lagi sedap.

Related Posts

0 Response to "Sotong & Udang Goreng Paprik"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel