Sambal Udang Petai Istimewa!!
Lauk hidangan tengahari Jumaat, tp baru sempat posting ni..sebab malam kelmarin hujan n kilat, xleh nak menghadap pc lee...Resepi dan koleksi Wan Nor ni memang istimewa, memang lain dari sambal tumis yang biasa Ummi buat laa..sebab tu Ummi tulis istimewa...hubby siap puji kata sedap..time kasih Wan Nor..Meh kita tengok bahan2nya..memang lain..
Bahan:-
3 papan petai - keluarkan isinya
300 gm udang - buang kulit
5 biji bawang merah - hiris nipis
2 helai daun salam
2 cm lengkuas - ketuk dan hiris
1 batang serai - ketuk
1 sudu makan gula pasir
1 sudu teh garam
50 ml air
2 sudu makan minyak untuk menumis
Bahan Kisar Halus:-
10 tangkai cili kering - buang biji
2 ulas bawang putih
2 cm kunyit
2 cm halia
2 biji buah keras
1 cm belacan
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga layu, masukkan bahan kisar, daun salam, lengkuas dan serai. Kacau rata dan masak hingga naik minyak.
- Masukkan udang, petai, gula pasir, air asam, garam dan air. Masak hingga mesra dan mendidih. Angkat.
0 Response to "Sambal Udang Petai Istimewa!!"
Catat Ulasan