Udang Tempoyak Daun Kunyit
Ok ok, meh la salin resepi ni eh..Asal dari majalah Keluarga, tapi Ummi dah adjust jugak laa..sedap ooo..masa masak malam tadi, hubby balik masjid kata bau sampai kat luar pagar sana..ye ke? kena bagi jiran kalau camni eh..hehe...masak sikit jeee...
Bahan:-
- 250 gm udang
- 1 cawan santan pekat
- 1 1/2 cawan santan cair
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- 2 helai daun kunyit - hiris halus
(*Nota: Resepi asal tidak menggunakan santan, hanya air sahaja)
Bahan Kisar/Tumbuk:-
- 8 tangkai cili padi
- 2 tangkai cili merah
- 1 cm kunyit hidup
- 3 sudu besar tempoyak
- sebahagian santan cair
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar hingga terbit minyak dengan api perlahan. Masukkan sebahagian lagi sanstan cair. Kacau-kacau selalu.
- Masukkan udang dan biar mesra sekejap.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan pati santan dan kacau sebentar. Biar kuah pekat sedikit.
- Masukkan daun kunyit yang dihiris tadi.
- Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih.
0 Response to "Udang Tempoyak Daun Kunyit"
Catat Ulasan