Spicy Chicken In Dark Soy Sauce

Masak simple jek, janji leh laku dan licin...Resepi dari dapur Gert asalnya tp Ummi nampak kat dapur Jun..Lebih kurang cara masak kicap ayam yang biasa Ummi masak gak. Resepi Gert asalnya guna daging..next time Ummi try daging lak...sedap niii..
Bahan:-
  • 1/2 pound daging - dihiris nipis (ummi guna 6 ketul ayam)
  • 2 sudu teh serbuk kunyit
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 1 cili merah - hiris
  • 1 cili hijau - hiris (*ummi guna 1/2 green capsicum)
  • 1 labu bawang besar - potong dadu
  • 2 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 batang serai - hiris halus (bahagian lembut sj)
  • 2 sudu besar sambal olek/cili boh (ummi letak cili kisar campur sedikit cuka)
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu teh gula
  • garam secukup rasa
  • sedikit black pepper
Cara Memasak:-
  1. Gaul daging/ayam dengan serbuk kunyit, garam dan pepper. Kemudian taburkan tepung dan ratakan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, goreng daging/ayam hingga masak/kekuningan. Angkat.
  3. Tinggalkan 2 sudu besar minyak tadi dan tumiskan bawang putih, bawang besar dan serai hingga wangi.
  4. Masukkan sambal/cili dan kicap. Masak sekejap.
  5. Masukkan daging/ayam tadi dan cili yang telah dihiris. Kacau rata. (Tambah sedikit air jika terlalu kering)
  6. Seimbangkan rasa dan gaul sebati. Angkat.

0 Response to "Spicy Chicken In Dark Soy Sauce"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel