Ikan Sayadiyah

Ni lebihan isi ikan patin hari tu..rasa kalau nak buat masak berkuah dah x berapa kick laa sebab simpan 2 3 hari dalam fridge kan..so buat goreng gini je laa..kebetulan nampak kat dapur Jeni hari tu..Resepi asal guna ikan tenggiri/ikan merah..Akak layan ikan patin..hehe..sedap tau!! Ni resepi asal eh..pandai2 la adjust dengan ikan yang ada tu..
Bahan:-
  • 5 -6 keping ikan tenggiri/merah yang dipotong (akak tukar patin)
  • 1 sb. penuh serbuk ketumbar
  • 1 sb. penuh serbuk lada hitam
  • 5 - 6 ulas bawang putih ditumbuk lumat
  • 2 - 3 sb. perahan lemon
  • 2 sb. minyak masak
  • Garam secukup rasa
  • Tepung gandum untuk gaul

Cara-Cara:-

  1. Perap ikan dengan kesemua bahan tersebut kecuali tepung gandum selama 30 minit/lebih.
  2. Balikkan-balikkan ikan di dalam tepung
  3. Panaskan minyak dan goreng atas api yang sederhana.
  4. Apabila ikan sudah masak, akan dan toskan.

0 Response to "Ikan Sayadiyah"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel