Dorayaki
Bahan:-
- 100 gm tepung kek/tepung gandum* - diayak bersama
- 1/2 sudu kecil baking powder *
- 60 gm gula halus
- 2 sudu besar madu
- 2 biji telor
- 1/2 sudu besar minyak masak
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- Inti :- 1 1/2 cawan kacang merah yang manis (*akak makan dgn caramel pisang)
Cara Membuat:-
- Dalam mangkuk besar, pukul telor bersama gula hingga kembang.
- Masukkan madu, minyak dan esen vanila. Kacau hingga sebati.
- Masukkan tepung yang telah diayak ke dalam campuran telor. Kacau adunan secara kaup-balik. Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan terlalu pekat.
- Panaskan kuali yang tidak melekat (non-stick pan) dengan api kecil, masukkan 1/4 cawan adunan buat bulatan bersaiz 4 inci.
- Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang, masak sebelah lagi hingga masak. Ulang sampai habis.
- Letak 1 sudu besar kacang merah di tengah sekeping pancake, tutup dengan satu keping lagi. Tekan dengan tangan perlahan-lahan untuk meratakan kacang merah.
- *Note : Akak masak 3 sudu besar gula dengan 5 sudu besar air hingga jadi karamel. Masukkan 1 - 2 biji pisang yang dipotong bulat 1 cm tebal.
0 Response to "Dorayaki"
Catat Ulasan