Rendang Kerang

Lama sungguh x makan kerang...baru ni wat kue teow kerang, terasa lak nak makan lauk kerang..surf pnya surf kat dapur Kak Hanieliza, terliur tengok rendang kerang ni...apa lagi layaan laaa, lauk tengahari semalam..Tapi Ummi x masak kering sangat sebab nak basah2 sikit nak gaul dengan nasi...memang besttt..selera sakan hubby dan anak2 makan...terutama Abanglong, memang peminat kerang..Ummi nak C & P je ni ya...Thanks Kak Liza!

Bahan:-
  • 1 kg kerang [rebus dan ambil isi]
  • 1 biji kelapa [2 cawan santan pekat]
  • 2 s/b kerisik
  • daun limau purut
  • daun kunyit [jika suka]
  • garam
  • gula
  • minyak
Bahan mesin:-
  • 20 tangkai cili kering
  • 10 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 3 cm lengkuas
  • 3 cm halia
  • 2 cm kunyit hidup
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak
  2. Masukkan santan, kerisek, daun limau dan daun kunyit.
  3. Kacau sekali sekala dan biarkan sampai naik minyak dan pekat dan agak kering.
  4. Masukkan isi kerang. Rasakan garam dan masukkan sedikit gula.
  5. Masakkan sekejap dan biarkan sampai naik minyak . Jangan terlalu lama nanti kerang akan liat.
  6. Angkat dan hidangkan.

0 Response to "Rendang Kerang"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel