Menu brunch pagi Sabtu sebenarnya ni...tengahari tu Ummi pergi kenduri majlis kesyukuran member ofis...meh je la layaann...kue teow pedas berapi gak nih! hehe..baru laku kalau pedas camni...Bahan:-
2 paket kue teow - dibasuh dan tos.
1 kg kerang - direbus dan keluarkan isinya
10 tangkai cili padi - ketuk
1 sudu besar cili kering kisar
7 biji bawang merah - tumbuk
5 ulas bawang putih - tumbuk
segenggam daun kucai - kerat 1 in.
200 gm taugeh
1 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
garam secukup rasa
Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan goreng hingga wangi dan layu kekuningan.
Masukkan cili kisar dan kacau hingga cili masak/pecah minyak.
Masukkan semua sos dan garam secukup rasa.
Masukkan kerang dan kacau biar mesra sebentar.
Masukkan kue teow dan kacau gaul rata dengan bahan.
Masukkan daun kucai dan taugeh, kacau rata sekejap saja (jangan terlalu layu). Tutup api dan hidangkan.
0 Response to "Kue Teow Kerang Cili Padi"
Catat Ulasan